ЧЕСТИТ 3 МАРТ, ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

ПАМЕТНИКЪТ КРАЙ СЕЛО ГРАДИЩЕ

За освобождението на България през 1878г. учениците от ОУ “Васил Левски” с.Градище научават не само от учебниците. Край селото се намира един от малките паметници от Руско – турската война в нашия край, който напомня за героизма на руските войници. На него четем надпис:

“Здес покоятся
11-ти Уланского Чугуевского полка
взводный вахмистеръ
и 4-ти нижних чинов,
убитые 22 января 1878г.
под Шумною.”

Как са се развили сраженията? Как са загинали вахмистърът и 4-та войници?
На 31.01.1878г., деня в който се подписва примирието между Русия и Турция, руските войски се намират на 35-40км. от Шумен. Те продължават действията си до 3.02., за да разузнаят разположението на крепостния гарнизон.

Този ден десният страничен преден отряд на корпуса под началството на полк. Полтарацки в състав от два ескадрона от 11-и Чугуевски улански полк и две конни оръдия, настъпва от с.Макариополско в посока с.Градище със задача да разузнае района около западната част на Шуменските височини. Срещнатите бежанци уверяват, че не са видели наблизо турски войски. Полк. Полторацки оставя част от своя малък отряд и се насочва към покрайнините на с.Градище в посока с.Лозево. Неочаквано обаче се натъкват на голям турски лагер. Русите отбиват няколко конни атаки, но силният огън на дългобойната артилерия от Чакмаклъ табия ги принуждава да отстъпят. От руския отряд в сражението са убити 5 души, ранени са 5 офицера и 15 конника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.